Norvinges - nyheter och aktuellt

Norvinges - nyheter och aktuellt

News

Här hamnar lite nyheter och aktualiteter. Tips på prylar och annat bra att ha. Här läggs också texter och notiser som inte fått plats eller passat in i tryckta eller andra webbaserade mediala kanaler.

Åter till www.norvinge.se

Caddyn ur historisk synvinkel

NyheterPosted by Bo Norvinge Thu, February 19, 2015 20:53:17

Volkswagen Caddy är den i särklass den mest sålda transportbilen i landet.
Generation fyra av Caddy visades nyligen upp för första gången inför världspressen. Mer om den kommer att finnas att läsa i Svensk Åkeritidning nummer 4 som dimper ner i brevlådan hos prenumeranterna under senare delen av mars. Men här en kort sammanfattning om Caddyns historia. Och det är inte en så tokig bil. Jag har själv en 2006:a (gen 3) och har haft en från 1988 (gen 1).

Första generationen Caddy presenterades 1982 och baserades i stort på första generationens Volkswagen Golf. Men redan ett par år tidigare erbjöds i USA en pickupversion av Golfen med namn Rabbit Pickup tillverkad i Pennsylvania. Vår europeiska Caddy tillverkades i Sarajevo Jugoslavien fram till 1992 då inbördeskriget resulterade i att fabriken totalförstördes. Efter några år utan Caddy i produktprogrammet tog Volkswagen hjälp av spanska SEAT som sedan mitten av 80-talet ingått i Volkswagenkoncernen. Det var i stort en omskyltad SEAT Inca baserad på personbilen SEAT Ibiza. Andra generationens Caddy tillverkades sida vid sida med Incan i Martorell Spanien från 1996.

Modellen fanns bara som skåpversion och för att kunna erbjuda en flakversion tog man hjälp av ytterligare en koncernmedlem, nämligen tjeckiska Škoda. De hade sin Felicia pickup som fick bli grunden till Volkswagens Caddy pickup från hösten 1996 vilka tillverkades i Kvasiny Tjeckien.

2004 kom så tredje generationens Caddy. Den har sedan starten tillverkats i Poznań, Polens femte största stad där man tillverkat Volkswagen transportbilar sedan 1993. En sammansättning sker också i Kaluga Ryssland. Ursprungligen framställdes i Poznańfabriken den inhemska Tarpan fram till 1993 då tillverkningen övergick till Volkswagen T4, mer känd som Transporter och då ur fjärde generationen. Just nu uppförs en ny fabrik på ett 200 hektar stort område omkring fem mil från Poznań utanför Września där den nya Craftergenerationen kommer att sättas samman från 2016 då fabriken ska vara klar. Nu står alltså generation fyra av den populära lättlastaren i startgropen, men som sagt mer om den i tryckt form.